5 tipp a tökéletes tavaszhoz

A tavasz remek alkalom az étrend, a fizikai aktivitás, az alvási rutin és még sok más dolog újragondolására. Ez a lehetőségek ideje, annak az ideje, hogy számba vedd azokat a szokásokat, amelyek visszatartanak attól, hogy azzá válj, aki lenni szeretnél – és olyan új szokásokat alakíts ki, amelyek segítségével önmagad jobb verziójává válhatsz.

A tavasz igazán jó alkalom lehet az újraértékelésre, még az is előfordulhat, hogy a tavasszal tett fogadalmakat könnyebben be tudod tartani, mint azokat, amelyeket a hideg, keserves téli hónapokban próbálsz megvalósítani. Ha idén tavasszal szeretnél egy kicsit jobban odafigyelni az egészségedre és a jó közérzetedre, de nem tudod hol kezdd, íme öt tipp a kezdéshez.

  1. Töltsd meg a tányérodat friss szezonális zöldségekkel

A tavasz és a nyár remek alkalom arra, hogy több friss, szezonális gyümölcsöt és zöldséget építs be az étrendbe. Látogass meg termelői piacokat, és lehetőség szerint vásárolj biotermékeket.  Emellett finomított olajok és sült ételek helyett az egészséges zsírok bevitelére összpontosíts fogyassz például avokádót, dióféléket és magvakat.

  1. Legyen a jelszavad a mértékletesség

A melegebb időjárás gyakran hoz szabadtéri összejöveteleket, például pikniket és grillezést, amihez olyan egészségtelen ételek is társulhatnak, mint a grillezett zsíros húsok és zsíros rágcsálnivalók. Nem, nem kell lemondanod erről, de keresd az egészségesebb lehetőségeket, soványabb húsokat, baromfihúst. Egy másik fontos óvintézkedés, hogy a szabadtéri összejöveteleken ügyelj az alkoholfogyasztásra. Nem kell teljesen elkerülnöd, de a mértékletesség azonban ebben az esetben is fontos.

  1. Maradj hidratált

Ha kint melegebb van, tested több nedvességet veszíthet az izzadással, még akkor is, ha nem érzed izzadékonyabbanak magad. A kiszáradás súlyos egészségügyi kockázatokat jelenthet még akkor is, ha csak enyhe a kiszáradás, fáradtságot, energiahiányt és fejfájást okozhat. A kiszáradás megelőzése érdekében fontos, hogy elég vizet igyál egész nap például úgy, hogy mindig kéznél tartasz egy kulacsot. Az elegendő vízivás másik lehetséges előnye, hogy segíthet elkerülni a túlevést is.

  1. Menj ki és kezdj el mozogni

A mindennapi elegendő fizikai aktivitás nagyon fontos, legyen szó akár egy sétáról vagy egy kis kertészkedésről. Bármilyen tevékenység, amely megmozgatja csontjaitokat és izmaitokat, segíthet.

  1. Szívjátok magatokba a napfényt

A napon töltött idő minden érzékszervedet leköti, és nagy hatással van a hangulatodra és az önértékelésedre is. A napsütésnek köszönhetően a szabadban töltött idő növelheti a szervezeted D-vitamin szintjét, ami jót tesz a csontok egészségének és a szervezet egyéb funkcióinak. Emellett erősebb fény hatására szerotonin szabadul fel a szervezetben, mely még a hangulatodra is jó hatással lehet.