5 tipp puffadás ellen

5-tipp-puffadas-ellen

A puffadás az emésztőrendszeri problémák egyik igen kellemetlen mellékhatása, amit szinte mindenki tapasztal néha élete során. Szerencsére számos szokással és házi praktikával elkerülhető a kellemetlen érzés.

A probléma akkor kezdődik, amikor a puffadás gyakran tapasztalható, vagy rosszabb esetben állandósul. Ilyenkor a tüneti kezelés mellett érdemes alaposan a végére járni, mi áll a puffadás hátterében.

Rostdús táplálkozás

A rostok híresek az emésztést elősegítő jótékony hatásukról, ezért a rostdús táplálkozás tuti tipp a puffadás ellen. Számos rostdús zöldség közül választhatsz, azonban érdemes tudni, hogy ha a gyomrod nincs hozzászokva nagyobb mennyiségű zöldséghez, az elején puffadás jelentkezhet. Azonban érdemes zöldséget fogyasztani ennek ellenére is, mert idővel a szervezet hozzászokik, az emésztés felgyorsul, és ennek köszönhetően a puffadás elmúlik.

Ha mégsem bírja az emésztésed a túlzott zöldségfogyasztást, számos más alapanyagban is jelentős mennyiségben találhatsz rostot, ilyen élelmiszer például a zabpehely, zabkorba, hajdina, quinoa és köles is.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás remek praktika a puffadás ellen, mivel felgyorsítja emésztésünket. Egy biztos: napjainkban, amikor sokan szinte egész nap ülőmunkát végzünk, elengedhetetlen, hogy időt szánjunk a sportra. Főleg, mivel kutatások bizonyították, hogy aki rendszeresen mozog, szinte alig hajlamos a puffadásra.

Szerencsére szinte végtelen mozgásforma közül választhatsz még a jelenlegi vírushelyzetben is: futás, kültéri edzés, otthoni edzés, jóga, bicikli és még sok más.

Probiotikumok

A probiotikumokok kéz a kézben járnak a jó emésztéssel, ezért nem csoda, hogy a puffadás ellen is hatékonynak bizonyultak.

A probiotikus italokban megtalálható hasznos mikroorganizmusok segítenek megakadályozni a betegségeket okozó baktériumok elszaporodását, erősítik az immunrendszert és szerepük van a fertőzések kialakulásának megakadályozásában.

Az Emóció 7.84 probiotikus, élőflórás italban három féle jótékony mikroorganizmus is található magas csíraszámban: Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, valamint Saccharomyces cerevisiae. Ráadásul a szilárd halmazállapotú étrendkiegészítőkkel szemben az Emóció 7.84 italában aktív – nem liofilizált – állapotban vannak jelen a jótékony mikroorganizmusok, aminek köszönhetően a szervezetbe kerülve azonnal ki tudják fejteni kedvező hatásukat.

Fokozott folyadékbevitel, kevés alkohol

A puffadás hátterében sokszor valamilyen ételt keresünk, pedig gyakran a túl kevés folyadékbevitel okozza a kényelmetlen érzést. Nem kérdés, hogy szervezetünknek szükséges van rendszeres folyadékbevitelre, ez legalább napi három liter, de akár négy is lehet, ha rendszeresen edzel, vagy jelentős súlyfelesleggel küzdesz.

Ugyanakkor nem minden folyadékra van szükségünk. A koffein és az alkohol nem csak dehidratál, de rendszeres fogyasztásuk puffadáshoz is vezethet.

Gyömbér-, édeskömény- és borsmenta tea

A puffadás megelőzése fontos ahhoz, hogy mindennapjainkat kényelmesen élhessük. Viszont mi a teendő, ha már tapasztaljuk?

A borsmenta nyugtatja a bélrendszert, ellazítja az izmokat és enyhíti az emésztéshez kapcsolódó panaszokat, egy csésze meleg tea formájában pedig kifejezetten jól esik a gyomornak. Szintén segíthet a gyömbértea, tekintve, hogy a gyömbér is pozitív hatással bír az emésztésre. Ezen kívül próbálkozhatsz édeskömény teával is, ami amellett, hogy kellemes leheletet ad, az emésztőrendszer izmait is ellazítja.