Turbózd fel magad az őszre: a kékszőlő legfontosabb egészségre gyakorolt hatásai

kékszőlő

Ősszel kulcsfontosságú az immunerősítés, hiszen elengedhetetlen, hogy szervezetünket felvértezzük a hideg hónapokra és az influenzaszezonra. Szerencsére számos vitamindús gyümölcsnek van most a szezonja, ilyen többek között a kékszőlő, ami egy valódi szupergyümölcs.

Összeszedtük a kékszőlő legfontosabb egészségre gyakorolt hatásait, olvassátok el és irány a piac, amíg még kapható!

Csökkenti a fertőzéses és gyulladásos megbetegedéseket

A kékszőlő számos betegség kialakulását akadályozhatja meg. Flavonoidtartalmának köszönhetően gátolja a vérrögképződést, csökkenti a koleszterinszintet, valamint növeli tüdőnkben a nedvességtartalmat, ezért enyhíti a légúti betegségek, mint például az asztma, okozta panaszokat. A héjában levő antocianidin pedig elősegíti a szervezetben levő vitaminok könnyebb beépülését.

Szintén található benne rezrevatrol, ami kiváló baktérium és gombaölő hatású, ezért hatásos fertőzések és gyulladások ellen. A kékszőlő vírusölő hatásairól is híres, így akár olyan kellemetlen vírusokkal szemben is segíthet, mint a herpesz.

Hozzájárul az egészséges emésztéshez

Mivel a kékszőlő jelentős mennyiségű cukrot, természetes savat és poliózt tartalmaz, enyhén hashajtó hatású és segít megelőzni a székrekedés kialakulását. Rosttartalmának köszönhetően remekül elősegíti az emésztést, ezért megoldást nyújthat emésztési zavarok, gyomorproblémák esetén. Szintén magas antioxidáns tartalom jellemzi, ezért is található meg gyümölcskivonat formájában az Emóció 7.84 probiotikus italában is.

Már csak vitamin és ásványi anyag tartalma miatt is érdemes fogyasztani, ugyanis tele van B3-, B6-, C, és E-vitaminnal, értékes foszfor és magnézium forrás. Energiatartalma magas, azonban alacsony kalória- és zsírtartalmú, valamint alacsony glikémiás indexű gyümölcs, ezért diétába is beilleszthető nassolni valóként. Cukorbetegek azonban óvatosan fogyasszák, mivel gyorsan és jelentősen emeli a vércukorszintet.

Ne feledkezzünk el a szőlőből készült borról sem, ami természetes mértékkel fogyasztva nem csak a hangulatot, de az étvágyunkat is javítja.

Kékszőlő: az egészséges bőr és haj titka

Az egészséges szervezet a szép bőrön és hajon keresztül is megmutatkozik. Számos egészségtani hatása mellett, a kékszőlő a fiatal, ragyogó bőr és haj titka is. Magas antioxidáns tartalma a bőrre is pozitív hatásokat gyakorol, elősegíti a bőr rugalmasságát és a megfelelő vérkeringést, csökkenti a ráncok kialakulását, míg a benne található E-vitamin nedvességfogó és természetes hidratáló is.

A magas antioxidáns és E-vitamin tartalom nem csak a bőrnek, de a hajnak is igazi felüdülés: serkenti a fejbőr vérkeringését, így erősíti a hajat és hozzájárul az egészséges hajnövekedéshez. A kék szőlő a leggyakoribb hajproblémák megszüntetésében is segíthet, ilyen például a korai őszülés, töredezett hajvégek és korpásódás.

A magjából sajtolt olaj (szőlőmagolaj) is jelentősen javítja bőrünk állapotát. Antioxidáns tartalmánál fogva fényessé teszi a bőrt, és megújítva a bőrsejteket, a ráncokat is halványítja.