A legfontosabb vitaminok nyáron

Vitaminok

Milyen vitaminokra van szükségünk a nyáron? Egyáltalán szükséges a nyári vitaminbevitel? Nem csak ősszel és télen van szüksége a szervezetünknek vitaminokra? Cikkünkben minden kérdést megválaszolunk!

Sokan azt gondolják, hogy immunerősítésre csak ősszel és télen van szükség, mivel a hidegebb hónapokban szervezetünk jobban ki van téve egyes betegségeknek, például a megfázásnak vagy az influenzának. Ez részben igaz is, azonban nyáron is ugyanúgy elkaphatunk egy megfázást, ráadásul jellemzően ilyenkor jelennek meg az allergiás és asztmás tűnetek, amik mind gyengítik immunrendszerünk ellenálló képességét.

Mi azt valljuk, hogy immunrendszerünk egészségéért egész évben tennünk kell, ezért azt javasoljuk, hogy nyáron is figyeljetek oda, hogy szervezetetek megkapja a szükséges vitaminokat. Az Emóció 7.84 táplálék kiegészítője nem csak magas vitamintartalmú gyümölcskivonatokat tartalmaz, de elősegíti a vitaminok feszívódását is, így fogyasztásával egész évben felvértezhetitek immunrendszereteket.

A-vitamin

Az A-vitamin elengedhetetlen szerepet játszik a hámsejtek megújulásában, ezért az egyik legfontosabb vitamin a bőrünk számára. Mivel elősegíti a bőr védelmét, szedése kifejezetten fontos a nyári erős napsütésben és a strandszezon alatt. Antioxidáns tulajdonságú, ezért javítja a látást és elősegíti a leégett bőr regenerálódását is.

Hiánya számos kellemetlen tünettel jár, ilyen például a száraz haj, töredezett körmök és kiszáradt bőr. Az A-vitamin szerencsére sok zöldségben és gyümölcsben megtalálható, így könnyen hozzájuthatunk az év bármelyik szakaszában. A nyári gyümölcsök közül a sárgabarackban bőven találhatunk A-vitamint, 2-3 szemmel már le is tudhatjuk az ajánlott napi bevitelt.

C-vitamin

A C-vitamin immunerősítő vitaminként került be a köztudatba, amit ősszel el kell kezdenünk szedni, hogy segítségével télre felturbózzuk az immunrendszerünk és kivédjük a megfázást és influenzaszezont. Pedig nyáron is épp ugyanolyan könnyen meg lehet fázni, főleg ha tartósan légkondicionált helyen tartózkodunk.

Hasonlóan az A-vitaminhoz, a C-vitamin is fontos szerepet játszik bőrünk egészségének megőrzésében. Mivel óvja a sejteket a káros szabadgyökök okozta károsodástól, nyáron is épp ugyanolyan fontos, hiszen ilyenkor a szabadban töltött idő miatt fokozottan ki vagyunk téve a káros ultraibolya sugárzásnak.

Szerencsére számos gyümölcs és zöldség tartalmaz C-vitamint, többek között az Emóció 7.84 italában megtalálható meggy és fekete ribizli is.

D-vitamin

A D-vitamin szintén egy a szervezetünk számára nagyon fontos vitamin, amire nyáron is épp annyira szükségünk van, mint a téli hónapok során. Legfőbb hatása a csontok épségének megőrzése, ami a kalcium-háztartás szabályozásán keresztül történik.

A jó hírünk az, hogy elsősorban egy sokunk által kedvelt tevékenység során, a napsugarak alatt sütkérezve vehetjük magunkhoz. Fontos azonban tudni, hogy a bőr természetes védelmi rendszere csak rövid ideig képes ellenállni a káros napsugárzásnak, ezért figyeljünk rá, hogy ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon, főleg ne 11 és 16 óra között.

Aki pedig napsugárázásra kifejezetten érzékeny világos bőrtónussal rendelkezik, annak azt ajánljuk más forrásból pótolja a D-vitamin bevitelt. Ilyen esetben érdemes táplálék kiegészítő formájában fogyasztani, mivel élelmiszerekből nem lehetséges felvenni a kellő mennyiséget.

E-vitamin

Igaz, hogy a nyári napsütés hatására szervezetünk D-vitamint kezd termelni, azonban mind tudjuk, hogy az erős napsugárzás rendkívül káros a bőrünknek. Ezért fontos, hogy nyáron is megfelelő mennyiségű E-vitamint jutassunk szervezetünkbe, mivel antioxidánsokkal látja el szervezetünket és segít megvédeni bőrünket a károsodástól: a túlzásba vitt napozás hatására a szervezetünkben szabad gyökök képződnek, amiknek az E-vitamin képes a megkötésére.

Az E-vitamin ezenkívül fenntartja a sejtek egészséges működését, így segít, hogy megőrizzük bőrünk fiatalságát. Főként gabonafélékben, tojásban, húsban és olajos magvakban található meg, de érdemes táplálék kiegészítő formájában is szedni, mivel szervezetünk csak rövid ideig képes tárolni.