D3 vitamin- Mesterséges napfény a télben

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik, amit lassan már mindenki nagyon jól tud. De azt hallotta már, hogy a D3 vitamin valójában nem is vitamin, hanem egyfajta hormonszerű előanyag, amely bőrben napfény hatására keletkezik vagy állati eredetű élelmiszerekkel tudjuk pótolni?

Ezért a napfényhiányos téli hónapokban elkerülhetetlenül foglalkoznunk kell a D vitamin pótlásával, hiszen a végére könnyen kialakulhat a hiányállapot, különösen azoknál, akik beltéri munkát végeznek. Emellett fontos tudnunk, hogy a D3-vitamin-képzés az életkorral jelentősen csökken, a fiatalok bőrében a D-vitamin képzés kb. kétszer olyan intenzív, mint az idősekében.

Nyáron tíz-tizenöt perces, az arcot, végtagokat, vagy a hátat érő, nyári, nappali (10 és 15 óra közötti) napfény elegendő az optimális D-vitamin-szérumszint kialakulásához. Azonban a mi égövünkön a reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D3-vitamin-képző hatása nem elegendő a megfelelő D vitamin szint fenntartásához. És mielőtt mindenki a szoláriumba sietne pótolni a D vitamint, fontos kiemelni, hogy az ott található gépek által kibocsátott sugárzás nem alkalmas D3-vitamin képzésére.

De miért is gond nekünk, ha D3 vitaminhiánnyal kell megküzdenünk?

A D3 vitamin az alábbiakért felel a szervezetünk működésében:

  • elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását
  • közvetlenül befolyásolja a csontképződést
  • szabályozza a sejtek növekedését
  • szabályozza az inzulin és a vérnyomás szabályozásában közreműködő enzim, a renin termelését, és az endokrin működést
  • kiemelt szerepe van a szervezet védekezőképessége, az immunitás optimális működése szempontjából
  • növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet
  • hiánya növeli számos krónikus betegség kialakulásának

Ha a fentiek közül akár csak egyet is fontosnak tart, akkor már érdemes foglalkoznia a D3 vitamin pótlásával. Melyet akár az Emóció 7.84 C és D3 vitaminnal dúsított élőflórás italával is megteheti, melyből a napi ajánlott D3 vitamin mennyiség beviteléhez elegendő minden nap kétszer 25 ml-t elfogyasztania.

Ha kérdése van a termékkel kapcsolatban írjon nekünk e-mailben, Facebookon, Instagramon vagy hívjon minket telefonon!