Emóció 7.84 egészségteszt: nem járunk háziorvoshoz, mégis sok gyógyszert szedünk

egeszsegteszt-eredmenyek

Szeptemberben készítettünk egy online kutatást, ami során arról kérdeztük a résztvevőket, hogy egészségesnek érzik-e magukat, és milyen gyakran járnak orvoshoz. Most elhoztuk nektek az eredményeket, amik igazán tanulságosak!

Az egészségtesztet 632-en töltötték ki. A válaszadók 70 százalékuk többnyire jól érzi magát, de csupán 12 százalék érzi magát teljesen egészségesnek. A megkérdezettek több mint egyötöde pedig úgy nyilatkozott: rendszeresen beteg.

A válaszadók 20 százalékának krónikus betegsége is van: a legtöbben a magas vérnyomást jelölték meg, de a cukorbetegség és az asztma is a gyakori válaszok között szerepel. A krónikus betegséggel küzdőkhöz képest ráadásul dupla annyian mondják azt, hogy rendszeresen fogyasztanak valamilyen gyógyszert. A kitöltők közel felének életében rendszeresen jelen van a stressz, több mint egyharmaduk pedig az anyagcseréjével is elégedetlen.

A felsorolt problémák, betegségek többsége a gyomorból és annak elhanyagolásából ered. A bélflóra helyreállítása kulcsfontosságú, ami a jól működő immunrendszer, ezáltal az egészséges élet kulcsa” – hangsúlyozza a felmérés kapcsán Bezzeg Ramóna életmód- és táplálkozási tanácsadó.

Az eredmények azért is meglepőek, mert „elméletben” ismerik a helyes utat a válaszadók: a „melyek a legfontosabb tényezők Ön szerint az egészség szempontjából” kérdésre a kitöltők 93 százaléka az egészséges táplálkozást, 80 százaléka pedig a rendszeres testmozgást említette. A legfontosabb szempontok között helyet kapott a vitaminok, étrend-kiegészítők, immunerősítő készítmények alkalmazása is.

A kutatásból az is kiderül, hogy milyen kevés időt fordítanak a testmozgásra a magyarok: a legtöbben hetente csupán 2-3 órát sportolnak, a megkérdezettek 11,6 százalékának még a heti 1 óra sem fér bele az idejébe. Az sem túl bíztató, hogy a legtöbben havi 5000 és 10 000 forint közötti összeget költenek az egészségükre, de a válaszadók ötöde kevesebb, mint 5000 forintot fordít erre a célra.

Az egészségmegőrzés szempontjából oly fontos prevenció szintén háttérbe szorul a kutatás szerint: vércukorszintjét a többség csupán évente ellenőrzi, ahogyan vérvételre, vizeletvizsgálatra is évente járunk leggyakrabban. A megkérdezettek 25 százaléka azonban még ennél is ritkábban ellenőrizteti magát. A kutatásban résztvevők 30 százaléka ráadásul úgy nyilatkozott: még évi 1 alkalommal sem keresi fel háziorvosát.

Módszertan:                                  

A kutatás 2020. szeptember 15-től szeptember 30-ig zajlott, online (CAWI) módszerrel, a mintanagyság 632 fő.