Étrend-kiegészítő kisokos: szükség van rájuk? Melyiket válasszam?

étrend-kiegészítő

A különböző étrend-kiegészítő készítmények szedése megosztó téma. Sokan úgy vallják, hogy csupán marketingfogás az egész, és felesleges étrend-kiegészítőket szedni, hiszen minden szükséges vitamint és tápanyagot a szervezetünkbe juttathatunk gyümölcsökből, zöldségekből, húsokból és egyéb ételekből. A valóságban ez persze nem ilyen egyszerű.

Egyáltalán mi az az étrend-kiegészítő? Valóban szükségünk van rájuk? Cikkünkben körbejárjuk a témát!

Mi az az étrend-kiegészítő

Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amik koncentrált formában tartalmaznak egyes vitaminokat, aminosavakat, zsírsavakat és ásványi anyagokat. Elérhetőek kapszula, por, pasztilla, tabletta, ampulla vagy folyadék formájában.

Napjainkban egyre népszerűbbek, így számtalan termék jelent meg a piacon az elmúlt években. Tapasztalataink alapján azonban a legtöbben nem megfelelően tájékozottak a témában, sokan összekeverik az étrend-kiegészítő készítményeket a gyógyszerkészítményekkel. Ennek hatására és az egyre gyakoribb félrevezető reklámok eredményeként sokan nem a megfelelő terméket választják ki, nem megfelelően alkalmazzák, vagy tudományosan nem megalapozott hatásokat várnak a termékektől.

Az étrend-kiegészítő termékek elsődleges célja a kiegyensúlyozott, vegyes étrend kiegészítése. A bennük található tápanyagoknak köszönhetően egyes termékek egészségügyi problémák enyhítésében is segíthetnek, azonban fontos tudni, nem egyelőek a gyógyszerkészítményekkel, és nem helyettesítik a változatos, egészséges étkezést sem.

Szükség van rájuk?

Az étrend-kiegészítőket legtöbben azért szedjük, hogy olyan tápanyagokat vigyünk a szerezetünkbe, amiből nem fogyasztunk megfelelő mennyiséget.

Az általános vélemény szerint képesek vagyunk csupán étrendünkből felvenni a szükséges tápanyagokat, ha bőségesen fogyasztunk gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, fehérjét és esszenciális zsiradékokat. Az már viszont más kérdés, hogy valóban egészségesen étkezünk-e.

A modern, rohanó életmódunknak köszönhetően sokunknak nem sikerül csupán étrendünkből bevinnie a megfelelő tápanyagokat. Több felmérés is azt állapította meg, hogy számos tápanyagból – többek között C-vitaminból, D-vitaminból, kálciumból, szelénből, és vasból – az optimális szint alatt viszünk be a szervezetünkbe.

Mivel az étkezésünk közel sem tökéletes, és napfényből is kevesebb jut a téli hónapokban, elmondható tehát, hogy az étrend-kiegészítő készítmények legtöbbünk számára hasznosak és szükségesek.

Melyiket válasszam?

A piacon rengeteg étrend-kiegészítő található különböző formában és koncentrációban. Az, hogy melyiket válasszuk, sok mindentől függ. Milyen korcsoportba tartozunk, milyen az étrendünk, mi a célunk.

Az azonban elmondható, hogy az alábbi vitaminokkal és tápanyagokkal érdemes kiegészíteni a táplálkozásunkat:

  • D-vitamin
  • C-vitamin
  • omega-3 zsírsavak
  • probiotikumok
  • antioxidánsok
  • magnézium
  • algák
  • ízület védők

Ha minden fontos tápanyagot megadunk a szervezetünknek, akkor immunrendszerünknek is megfelelő védelmet biztosíthatunk. Az Emóció 7.84 étrend-kiegészítő több a szervezet számára elengedhetetlen tápanyagot is tartalmaz megfelelő koncentrátumban: probiotikumokkal és antioxidáns hatású gyümölcskivonatokkal segít az egészséges emésztés és erős immunrendszer fenntartásában.