Házi praktikák gyomorégés ellen

hazi-praktikak-gyomoreges-ellen

A gyomorégés az egyik legkellemetlenebb emésztési probléma, ami legtöbbünket legalább időközönként érint az életünk során. Ha néha előfordul, hogy ég a gyomrunk, valószínűleg nem komoly a probléma, csak valami olyat ettünk, ami kiváltotta. Ilyen esetben szerencsére számos házi praktikát alkalmazhatunk. Ha viszont a gyomorégés huzamosabb ideje fent áll és gyakran előfordul, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Tejtermékek

Talán a legtöbbünk által ismert házi praktika gyomorégés esetén a tejtermékek fogyasztása. A tej, a joghurt és a kefir is segíthet gyomorégés esetén, így amint érezzük, hogy elkezd égni a gyomrunk, együnk vagy igyunk ezekből egy pohárral.

Szódabikarbóna

Szintén népszerű, ám annál kevésbé kellemes gyógymód a szódabikarbóna fogyasztása. Ha érezzük, hogy baj van, keverjünk el egy nagy pohár szobahőmérsékletű vízben egy kiskanál szódabikarbónát. Igaz az íze nem túl kellemes, de akár perceken belül is segíthet.

Bazsalikom

A bazsalikom számos gyomorpanaszra jelent gyógyírt: émelygésre, teltségérzetre és gyomorégésre is ajánljuk. Vágjunk össze 2-3 bazsalikomlevelet, rágcsáljuk el, és rövid időn belül máris enyhülhet a gyomorégés.

Almaecet

Az almaecet szintén rendkívül hatékony tud lenni a gyomorégés ellen. Adjunk egy pohár tiszta almaléhez 2 evőkanál almaecetet, majd ezt igyuk meg. Szintén nem a legkellemesebb ízű gyógyír, de rövid időn belül jobban fogjuk érezni magunkat.

Mozgás

Nem csak ételekkel vagy fűszernövényekkel enyhíthetjük a gyomorégést. Ha csak enyhe gyomorégésről van szó, sokszor már egy rövid séta is csodákat tehet. Szintén fontos, hogy gyomorégés esetén ne feküdjünk le, hiszen ilyenkor a gyomorsav a nyelőcsövet is elérheti, amitől még rosszabbul fogjuk magunkat érezni. Valamint, nem árt figyelni az étkezésre is a következő napokban és kerülni a zsírosabb ételeket.

A gyomorégés, ha csak néha fordul elő, nem számít komoly betegségnek. Sokszor bizonyos ételek váltják ki, ezért érdemes ilyenkor átgondolni, hogy mit fogyasztottunk azelőtt, hogy elkezdett volna égni a gyomrunk. Azonban hosszú távon igen kellemetlen probléma, amire akár gyógyszeres kezelés is ajánlott lehet. Tehát, ha gyakran tapasztalunk gyomorégést, mindenképpen forduljunk orvoshoz és vizsgáltassuk ki mi állhat a háttérben.