Időszakos böjtölés: útmutató kezdőknek!

idoszakos-bojtoles-utmutato-kezdoknek

Az időszakos böjtölés ismerősen hangozhat sokunk számára, hiszen az elmúlt évek egyik legnépszerűbb táplálkozási formája. De mi is pontosan az időszakos böjtölés, és hogyan kezdj neki, ha teljesen kezdő vagy? Cikkünkből kiderül!

Mi az az időszakos böjtölés?

Sokan azt gondolják, hogy az időszakos böjtölés egy diéta, azonban ez inkább egy táplálkozási szokás, ami a diétákkal ellentétben nem az ételeket fogyasztását korlátozza, hanem az étkezés időtartalmát szabja meg.

Időszakos böjtölés során bizonyos időtartamban étkezel, míg bizonyos időtartamban már egyáltalán nem eszel, tehát böjtölsz.

Számos böjtölési módszer van, azonban a legelterjedtebb a 16/8 módszer, ami alapján a nap 24 órája úgy oszlik el, hogy egy 8 órás intervallumban lehet csak étkezni, míg fennmaradó 16 órában böjtölni. Például délelőtt 10:00 és délután 18:00 között, vagy 12:00 és este 20:00 között lehet étkezni.

Természetesen az időszakos böjtölés akkor járhat sikerrel, ha a fogyni vágyó az étkezési időszakban odafigyel arra milyen táplálékokat visz be, és nem pedig ebben a 8 órában próbálja bepótolni a böjtölés időszaka alatt kihagyott élelmiszer bevitelt.

Miért jó az időszakos böjtölés?

Az időszakos böjtölés előnye, hogy a böjt időszakban beindul a zsírégetés és a zsírból történő energiatermelési folyamat. Ha rendszeresen, 3-4 óránként eszünk, akkor a szervezet a bevitt táplálékból állítja elő a szükséges energiát, viszont böjt esetén kénytelen a zsírraktárakhoz nyúlni.

Másrészről, ha belegondolunk, hogy nem 16 órán keresztül, hanem csupán 8 órán keresztül étkezünk, máris láthatjuk, hogy minden bizonnyal kevesebb kalóriát fogunk bevinni. Ez természetesen csak akkor működhet, ha az evési időszakban nem raktározunk és nem eszünk többet, mint amennyit alapból ennénk.

Hogyan kezdj neki?

Konzultálj az orvosoddal!

Egy diéta vagy étkezési szokás sikeressége rengeteg dologtól függ. Többek között attól is, hogy milyen egészségügyi állapotban vagy, van-e bármilyen emésztési problémád vagy más alapbetegséged. Ilyen esetben ugyanis, nem is biztos, hogy ajánlott számodra ez a fajta étkezési szokás, ezért mindenképpen konzultálj az orvosoddal, mielőtt belekezdesz az időszakos böjtölésbe.

Először csak egy étkezést hagyj ki!

Ha hozzá vagy szokva ahhoz, hogy 3-4 óránként eszel, minden valószínűséggel nem lesz egyszerű átállni egy 16 órás böjtidőszakra. Pont ezért lepődj meg, ha a kezdeti időszakban a reggeli vagy esti órák nehezebbek lesznek. Mivel az időszakos böjtölés egy szokás, érdemes lassan felépíteni. Első lépésként az is megteszi, ha kihagysz egy étkezést, így fokozatosan szoktatod hozzá a szervezetedet az új étkezési rendszerhez, és mentálisan sem fog annyira megviselni az első pár böjtidőszak.

A reggelit told ki, a vacsorát hozd előre!

A böjtölés felépítésében segíthet az is, ha az első étkezést késlelteted, míg az utolsót előrébb hozod. Lehet, hogy először nem fogsz beleférni a 8 órás étkezési korlátba, de minden nappal közelebb kerülsz ahhoz, hogy éhezés nélkül teljenek a böjtöléssel töltött órák. Ez egy szuper módszer a böjtölési időszak hosszabbítására, egészen addig, amíg el nem éred a 16 órát.

Táplálkozz egészségesen és változatosan!

A változatos, tápláló étkezés kifejezetten fontos az időszakos böjtölés alatt, az étkezési időszakban érdemes lassan felszívódó szénhidrátokat és megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztani, amik kellő energiát adnak a szervezetednek és nem éhezel meg tőlük 1-2 órán belül.

A változatos étrend mellett a kellő folyadék fogyasztás is elengedhetetlen. Itt lehet is egy kicsit csalni, ugyanis ha böjt időszakban valamilyen ízre vágynál, ihatsz kávét, vagy cukormentes teát/üdítőket is. Edzés előtt egy adat BCAA italt is érdemes beiktatni.

Ha már tapasztalt böjtölő vagy és fokoznád az eredményt, időközönként tarthatsz egész napos böjtöt is, ezt azonban csak heti egyszer ajánljuk, főleg a kezdeti időszakban.