Immunrendszer erősítő tippek nyárra

Immunrendszer erősítő

Általános tévhit, hogy nyáron nem kell semmilyen immunrendszer erősítő praktikát alkalmaznunk. Egy megfázást nyáron is könnyen elkaphatunk, főleg ha a kinti füllesztő meleg után belépünk egy légkondicionált helységbe.

Nyáron sokunknál az allergia szezon is tombol, ami szintén hatékonyabban kivédhető erős immunrendszerrel. Ráadásul idén a koronavírus-járvány miatt is fontos a lehető legjobban felvértezni szervezetünk védekezőképességét.

Legújabb blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük a legfontosabb nyári immunrendszer erősítő tippeket az ellenálló immunrendszerért.

Helyes táplálkozás

Bélflóránk a táplálékok lebontása mellett aktívan felveszi a harcot a nemkívánatos baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben. Ezért is elengedhetetlen immunrendszerünk erősítéséhez az ép bélflóra, amit részben helyes táplálkozással tudunk fenntartani.

A helytelen táplálkozás, a feldolgozott élelmiszerek, például a cukor, túlzott fogyasztása folyamatosan árt bélflóránknak. Fontos tehát, hogy az egészségünk fenntartása érdekében nyáron is magas vitamin és ásványi anyag tartalmú ételeket fogyasszunk és pótoljuk az immunrendszerünket támogató jótékony baktériumokat.

Ezeket a jótékony baktériumokat, többek között, a probiotikumban gazdag és élőflórát tartalmazó joghurtból vagy kefirből vehetjük magunkhoz. Napi egy csésze joghurt, egy adag emóció 7.84 élőflórás itallal és egy kevés idény gyümölccsel nagyszerű ötlet tízóraira vagy uzsonnára.

Elegendő folyadékpótlás 

A nyári kánikulában a szervezet gyorsan veszít vízkészletéből, ezért különösen figyelni kell az elegendő folyadékpótlásra. Nyáron az ajánlott napi folyadékbevitel 2-4 liter, ezt próbáljuk tartani.

Habár természetes, hogy a tikkasztó melegben valami jéghidegre vágyunk, mégsem a legjobb ötlet ilyenkor túlságosan hideg folyadékot fogyasztani, ugyanis túlterhelheti a szervezetünket, és egy nyári megfázást is könnyen okozhat.

A legjobb, ha szobahőmérsékletű folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, sőt mi több, sokan esküsznek nyáron a forró levesekre, mint immunrendszer erősítő tippre, mivel növelik szervezetünk belső hőmérsékletét, ami ennek hatására közelebb kerül a külső hőmérséklethez, így a kánikulát sem fogjuk olyan elviselhetetlennek érezni.

Szintén fontos, hogy ne csak vizet fogyasszunk, hanem ásványi anyagokban gazdag folyadékokat is. Mi sem egyszerűbb, mint a kedvenc nyári gyümölcseinket hozzáadni egy jó nagy kancsó vízhez. Ha pedig inkább az édesebb ízeket szeretitek, ajánljuk smoothie receptjeinket. A maximális hatásért a gyümölcsös italokhoz adjatok hozzá egy adagot az Emóció 7.84 élőflórás italából is.

Megfelelő vitaminbevitel

Már az előző cikkünkben is említettük, hogy a megfelelő vitaminbevitelről nyáron is muszáj gondoskodnunk, annak érdekében, hogy immunrendszerünk egész évben erős és egészséges legyen.

Nyáron különösen fontos, hogy a bőrünk védelmét elősegítő immunrendszer erősítő vitaminokat is szedjünk: az A-vitamin, a C-vitamin és az E-vitamin mind segítenek megóvni bőrünket a káros ultraibolya sugárzástól. Az A-vitamin elősegíti a leégett bőr regenerálódását, A C-vitamin óvja a sejteket a káros szabadgyökök okozta károsodástól, míg az E-vitamin képes a szerveztünkben képződő szabadgyökök megkötésére.

Ezen kívül, ne feledkezzünk meg a D-vitaminról sem, amit érdemes táplálék kiegészítő formájában is fogyasztani, mivel élelmiszerekből nem lehetséges felvenni a kellő mennyiséget, és a túlzott napon való tartózkodás sem ajánlott.

Rendszeres mozgás

A táplálkozáson, folyadékbevitelen és vitaminpótláson túl testünk rendszeres edzése is fontos. Használjuk ki a jó időt, és legyünk sokat a szabad levegőn, ezzel is serkentve szervezetünk immunszabályozó erejét. Az edzőtermi edzéseket hagyjuk meg inkább a hidegebb hónapokra, és gondoskodjunk róla, hogy hetente több órát a szabadban sportoljunk.

A WHO javaslata szerint napi 30 perc közepes intenzitású kardio mozgás, például futás, kocogás, kerékpározás vagy úszás, a megfelelő fizikai aktivitási mennyiség egy egészséges felnőtt ember számára.

Aki pedig nem kedveli az intenzívebb mozgásformákat, annak ajánlott egy rövid sétát bevezetnie a mindennapjaiba, ami nem csak testileg, de lelkileg is feltölti szervezetet.