Laktózérzékenység – Hogyan lehet felismerni?

laktózérzékenység

Hasmenés, puffadás, hasfájás – ezek mind a laktózérzékenység tünetei lehetnek, ami ma már világszerte a lakosság 75%-át érinti valamilyen szinten.

A laktóz a tejben található cukor, ismertebb nevén “tejcukor”, amit felszívódás közben a vékonybelek hámjában található laktáz enzim szőlőcukorra és galaktózra bont. Azonban a laktáz enzim idővel veszíthet az aktivitásából, így a tejcukor a bélcsatornában marad, a béltartalom a vérből szívott folyadékkal felhígul, és hirtelen gyomorpanaszok alakulnak ki. Ezek a panaszok puffadásban, hasi görcsökben, szelekben és hasmenésben nyilvánulhatnak meg.

Hogyan ismerhető fel a laktózérzékenység? Cikkünkből kiderül mik a tünetek és mikor érdemes szakemberhez fordulni.

Gyomor-bélrendszeri panaszok

Kétségtelenül a laktózérzékenység leggyakoribb tünetei a gyomor és bélrendszeri panaszok. A puffadás, hasi fájdalom, erős szelek és hasmenés általában a tej fogyasztása utáni első órán belül jelentkezik, így ha közvetlenül tejfogyasztás után tapasztaljuk ezeket a tüneteken, nagy valószínűséggel laktózintolerancia áll a háttérben. A tünetek a tejfogyasztás mennyiségétől és az intolerancia erősségétől is függenek, de összességében elmondható, hogy napi 2,4 dl tej fogyasztása ritkán okoz komolyabb panaszokat.

Allergiák

A különböző ételallergiák, mint például a gabona- vagy fehérjeallergia súlyosbítja a laktózintoleranciát, így intenzívebb tünetek esetén annak is fennáll a lehetősége, hogy a laktózérzékenység ételallergiákkal párosul. A tejfehérje allergia szintén klinikailag sokszor nem különíthető el a laktózérzékenységtől. Ezért is fontos az, hogy a tünetek esetén szakember segítségével megállapítjuk a pontos diagnózist.

Egyes ételek fogyasztása

Ha már fent áll a laktózintolerancia, egyes táplálékok kölcsönhatásának eredményeképpen szintén súlyosbodhatnak a tünetek. Ennek az az oka, hogy egyes táplálékok gátolják, míg mások serkentik a gyomor ürülését: például a zsír lassítja, viszont a szénhidrátok, különösen a cukrok, elősegítik a gyomor ürülését. Ezért laktózérzékenyek számára a tüneteket súlyosbíthatja, ha a tejet péksütivel, csokival vagy egyéb cukros szénhidrátforrással együtt fogyasztják.

Émelység, hányinger

Talán sokan nem is gondolnák, de az émelygés, hányinger is laktózérzékenységre utalhat. Ez párosulhat rossz közérzettel, fejfájással, illetve erős intolerancia esetén hányással is. Ezek a tünetek viszont számos más betegségre is utalhatnak, ezért a legjobb, ha az öndiagnosztika helyett felkeressük orvosunkat, és vizsgálat során győződünk meg arról, hogy valóban laktózintolerancia okozza-e a rosszullléteket.