Mikor van szükségünk probiotikumokra

probiotikumok

A probiotikus készítményekben megtalálható hasznos mikroorganizmusok segítenek megakadályozni a betegségeket okozó baktériumok elszaporodását, erősítik az immunrendszert és szerepük van a fertőzések kialakulásának megakadályozásában. De mik is ezek pontosan és mikor lehet valóban szükség a szedésükre?

A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, amik a bél mikroflórájában találhatóak meg. Fő feladatuk a bélflóra egészségének megőrzése és optimális működésének elősegítése. Előfordulhat azonban, hogy ezeknek a mikroorganizmusoknak az egyensúlya felborul, és pótlásuk külső forrásokból szükséges. Ilyen esetekben lehet szükségünk probiotikumok szedésére.

Egészséges bélflóra

Azon kívül, hogy elengedhetetlen az erős immunrendszerhez, a bélflóra számos másik fontos szerepet tölt be szervezetünkben: segíti a tápanyagok megfelelő felszívódását, megakadályozza a vírusok bejutását a szervezetbe, és távol tartja a veszélyes anyagokat a bélrendszerből.

Az egészséges bélflóra fenntartását biztosíthatjuk probiotikus, élőflórás készítmények fogyasztásával. Az Emóció 7.84 probiotikus, élőflórás italban három féle jótékony mikroorganizmus is található magas csíraszámban: Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, valamint Saccharomyces cerevisiae. Ráadásul a szilárd halmazállapotú étrendkiegészítőkkel szemben az Emóció 7.84 italában aktív – nem liofilizált – állapotban vannak jelen a jótékony mikroorganizmusok, aminek köszönhetően a szervezetbe kerülve azonnal ki tudják fejteni kedvező hatásukat.

Gyógyszeres kezelések

Egyes bakteriális fertőzések esetén antibiotikumot kell szednünk, aminek hatására a jótékony baktériumok is elpusztulnak szervezetünkben. Ezért már az antibiotikumos kezelés elejétől érdemes probiotikumot szednünk, hogy pótoljuk az elpusztult mikroorganizmusokat. A kezelés után is érdemes még legalább pár napig pótolni a probiotikum bevitelt.

Fontos, hogy antibiotikumot kizárólag orvosi javallatra, orvosi konzultációt követően szabad szedni. Magunktól soha ne döntsünk úgy, hogy egy korábban felírt gyógyszert hasonló tünetekre beszedünk. Konzultáljunk orvosunkkal!

Szépségápolás

Nem csak az egészséges emésztés, hanem az egészséges bőr egyik alappillére is a bélflóra normális működése. Ezért az elmúlt években a szépségipar is elkezdte felfedezni és egyre többet használni a probiotikumokat.

A pattanások és más bőrhibák gyakran helytelen táplálkozás eredményeként jelennek meg. Az ilyen jellegű bőrproblémákra kifejezetten ajánlják a probiotikus készítmények kúraszerű használatát. Ezen kívül a haj szépségében is szerepet játszhat a szedésük.