Milyenek a hasznos baktériumok?

milyenek-a-hasznos-bakteriumok

Tudtátok, hogy a Földön élő baktériumok csupán 500-100 faja veszélyes? A többi teljesen veszélytelen, sőt sokan a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Ilyenek a szervezetünkben található hasznos baktériumok is. Nézzük, mik is azok a hasznos baktériumok és mit érdemes tudni róluk!

Mik azok a hasznos baktériumok?

Bőrünk, száj- és orrüregünk, a hüvely és az emésztőrendszer baktériumok milliárdjait tartalmazza. Ezek közül a legtöbb hasznos baktérium a bélrendszerünkben él. Feladatuk, hogy elősegítsék emésztésünket, megelőzzék az emésztési betegségek kialakulását, gátolják a kórokozók elszaporodását és erősítsék a szervezete védekezőképességét.

Probiotikumok

A belek falán megtelepedő baktériumok alkotják a bélflórát. A bélflóra többnyire jótékony mikoorganizmusokból és probiotikumokból áll, amik nem csak megakadályozzák a kórokozók elszaporodását, de segítenek az olyan táplálékok lebontásában is, amiket szervezetünk nem képes megemészteni.

A probiotikumok olyan hasznos baktériumok, amik a szervezet számára elengedhetetlenek. Többek között, szerepet játszanak a tápanyagok lebontásában, a vitamintermelődésben, az immunrendszer erősítésében és a veszélyes baktériumok leküzdésében is.

A probiotikus baktériumok a természetes bélflóra helyreállítását is segítik. Az egészséges bélflóra különösen fontos az erős immunrendszerhez, ugyanis az immunrendszer 70%-a a bélben található. Számos kutatás bizonyította, hogy a probiotikumok pozitívan befolyásolják az immunrendszert, csökkentik a légúti fertőzések gyakoriságát, valamint csökkentik az antibiotikum használata okozta hasmenést.

Az Emóció 7.84 élőflórás itala lényeges probiotikus összetevőkkel rendelkezik, ezek a Lactobacillus lactis, Lactobacillus plantarum és Saccharomyces cerevisiae.

Tejsavbaktériumok

A tejsavbaktériumok szintén a hasznos baktériumok közé tartoznak. Régóta használják őket az élelmiszeriparban, mivel képesek a cukrokat, a laktózt és más szénhidrátokat is tejsavvá alakítani. Ennek a folyamatnak az eredménye az erjesztett élelmiszerek jellegzetes savanykás íze. Ilyen tipikusan erjesztett élelmiszer például a joghurt, kovászos uborka és savanyított káposzta. Mivel ez a folyamat csökkenti a közeg pH értékét, gátolja a mikroorganizmusok elszaporodását, ezzel megelőzve az emésztőrendszeri fertőzéseket.