Őszi fáradtság, most mihez kedjek?

Ősszel a nappalok egyre rövidebbek, a meleg napsütéses időszakot felváltja a változékony időjárás és a csapadék is egyre jobban befolyásolja mindennapjainkat. Pontosan ilyenkor tudja felütni fejét az őszi fáradtág!

De mitől alakul ki és mit tehetünk ellene?

Ebben az időszakban a melatonin szintünk megemelkedik, ami arra ösztönöz minket, hogy a napi pörgést inkább lassításra és több pihenésre cseréljük. Erre azonban általában nincs lehetőségünk a mindennapi életben, keményen kell dolgoznunk ősszel is, így megoldást kell találnunk borongós kedvünkre.

Így küzdheti le az őszi, fáradt hangulatot!

  • Ellenőrizze D vitamin szintjét! A szűnni nem akaró álmosság egyik oka a D vitamin hiánya is lehet, így érdemes megnézetni eredményeit, hogy a probléma forrásának megfelelő megoldást kapjon.
  • Sportoljon! Bár fáradtan talán pont a sportolás indul a legnehezebben, de mindig csak a kezdet nehéz, megéri felvenni a sportruházatot vagy csak felkelni a kanapéról. Válasszon bármilyen mozgásformát, ami kicsit átmozgatja vagy akár megizzasztja, ez lehet akár egy nagyobb séta egy parkban vagy a környékén, akár egy komolyabb túrára is elszánhatja magát. Az aktuális mozgásformát mindig idejéhez és szervezete tűrőképességéhez igazítsa, így biztosan megtalálja mindig a megfelelő aktivitást szervezete pedig igazán meghálálja majd!
  • Szellőztetésre fel! A friss levegőt gyakran ajánlják, mint megoldást fejfájásra is, hisz az oxigén elengedhetetlen szervezetünk működéséhez. Az állott levegő azonban szén-dioxiddal van tele, épp ezért fontos, hogy átjárja a szobát a frissesség és minél gyakrabban szellőztessen.
  • Egyen sok gyümölcsöt! Ősszel sok friss gyümölcs válik elérhetővé, ami egyszerűbbé teszi számunkra, hogy valódi vitaminforrásokhoz jussunk. Őszi ajánlott gyümölcsök: alma, szőlő, szilva.

Reméljük hasznos volt legújabb bejegyzésünk. A megbetegedések elkerülése érdekében ősszel kiemelt figyelmet kell szentelnünk egészségünk megőrzésére!

 

Forrás: Webbeteg