
Kékszőlő
A kékszőlő Magyarországon és a szőlőtermő vidékeken kedvelt szőlőfajta. Nem kényes, többnyire nem érzékeny betegségekre ezért könnyen termeszthető. Amennyiben jó minőséget szeretnénk elérni, akkor ásványi anyagokban gazdag, sovány gránittörmelékes területeken ültessük. Elviseli a meleget és a szárazságot. Érleléskor, a hosszú fahordós megoldás a legkedvezőbb.
Főbb fajtái: Zweigelt, Merlot, Pinot Noir, Kadarka, Kékfrankos, Cabernet Franc, Kékoportó, Cabernet Sauvignon, Shiraz.
Egészségmegőrzés szempontjából is fontos szerepet játszik az ember életében. Kutatások igazolják, hogy szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségek elleni védőhatása állapítható meg a szőlőben lévő flavonoidoknak és rezveratrolnak. Gyorsító hatása van a káros koleszterin kiürítésénél, valamint a héjában levő antocianidin elősegíti a szervezetben levő vitaminok könnyebb beépülését.
Fekete ribizli
A fekete ribiszke vagy fekete ribizli (Ribes nigrum) a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó növényfaj. A vörös ribiszkénél a kiegyenlítettebb hőmérsékletű északabbi részekről származik, Nagy-Britanniától Közép-Szibériáig honos. Magyarországon a Szigetközben és a Hanságban találhatók védett populációi, valamint a Gödöllői-dombság területén él.
A bogyós gyümölcsök közül a fekete ribizli C-vitamin-tartalma a legnagyobb, de friss fogyasztásra jellegzetesen erős íz- és zamatanyaga kevésbé teszi kedveltté. Szörpnek, bornak feldolgozva sokak által kedvelt, immunerősítő védőital. Fogyasztása kifejezetten ajánlott. Gyümölcsét gyógynövény szavunk mintájára joggal nevezhetnénk gyógygyümölcsnek. Hatásaira az 1970-es években figyeltek fel ismét, többek között a középkori európai szerzetesek gyógynövény-leírásait tanulmányozva.
Az érett bogyók dúskálnak az egyben antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Különösen sok antocianidin, flavonoid, polifenol van benne.

Próbáld ki Te is!