5 tipp a jó emésztésért

jó emésztés

Az egészségtelen, rendszertelen étkezés, a kevés mozgás, a stressz és egyéb más behatások, mint például allergiák, vagy fel nem ismert betegségek, mind negatív hatással vannak emésztésünkre, így nem csoda, hogy Magyarországon oly sokan küzdenek emésztési problémákkal. Cikkünkben hoztunk 5 tippet, amik segítenek a jó emésztés kialakításában.

Kiegyensúlyozott, rost dús táplálkozás

Ahhoz, hogy emésztésünk megfelelően működjön, szervezetünket a megfelelő tápanyagokkal kell ellátnunk. A táplálkozásunk legyen változatos, és amennyire tehetjük, kerüljük a feldolgozott ételeket.

A feldolgozott ételek – a finomliszt, finomított cukor és gyorskaják – helyett válasszunk rostban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, és teljes kiőrlésű gabonaféléket. A rostok a jó emésztés elérése mellett a fogyásban, a normál vércukorszint megtartásában, a szív- és érrendszeri betegségek, és az aranyeres panaszok megelőzésében is fontos szerepet játszanak. A rostszegény táplálkozás viszont lelassult anyagcseréhez és székrekedéshez is vezethet.

A rostok mellett a folyadékbevitel is fontos, napi legalább két liter folyadék ajánlott az egészséges bélflóra fenntartásához. Ezen kívül étkezési szokásainkkal is befolyásolhatjuk emésztésünk egészségét: ne habzsoljunk, inkább lassan együnk, kevesebbet többször. A nem megfelelően megrágott falatok és az óriási adagok ugyanis megterhelik a gyomrunkat.

Probiotikumok

A bélrendszerünkben található hasznos baktériumok az egészséges bélflóra részei, és fontos szerepük van a jó emésztés fenntartásában is. A jótékony mikroorganizmusok (baktériumok) számának megfogyatkozása azonban bélflóránk egyensúlyának felborulását okozhatja. Szerencsére ezen könnyen segíthetünk probiotikus, élőflórás készítmények fogyasztásával.

A probiotikumokok kéz a kézben járnak a jó emésztéssel. Általában a Lactobacillus, a Streptococcus és a Bifidobacterium csoportok tagjai, amik képesek túlélni a gyomor savas környezetét, így a vastagbélbe eljutva segítenek kialakítani és megtartani a bélflóra egyensúlyát.

A probiotikus italokban megtalálható hasznos mikroorganizmusok segítenek megakadályozni a betegségeket okozó baktériumok elszaporodását, erősítik az immunrendszert és szerepük van a fertőzések kialakulásának megakadályozásában.

Az Emóció 7.84 probiotikus, élőflórás italban három féle jótékony mikroorganizmus is található magas csíraszámban: Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, valamint Saccharomyces cerevisiae. Ráadásul a szilárd halmazállapotú étrendkiegészítőkkel szemben az Emóció 7.84 italában aktív – nem liofilizált – állapotban vannak jelen a jótékony mikroorganizmusok, aminek köszönhetően a szervezetbe kerülve azonnal ki tudják fejteni kedvező hatásukat.

Rendszeres testmozgás

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. A sportolás természetesen a gyomrunkra és egészségünkre is jó hatással van. A sport nem csak a felesleges kilóktól segít megszabadulni, de jelentősen fokozza is az anyagcserénket, ami megelőzi a székrekedést.

Mindemellett a sport segít a stressz levezetésében, ami gyakori okozója a gyomorproblémáknak. A rendszeres testmozgással levezethetőek a felhalmozódott feszültségek és egy hosszú távon sokkal kiegyensúlyozottabb mentális állapot tartható fent. Ráadásul, a csoportos sportágak remek kikapcsolódási formák és a társas életünket is feldobják.

Szintén fontos megemlíteni, hogy a sporttal olyan emésztési problémák és súlyos betegségek kialakulásának gyakorisága csökkenthető, mint a cukorbetegség.

Életmódváltás

Az emésztési zavarokat gyakran a fent említett problémák együttes jelenléte váltja ki. Ha az egészségtelen táplálkozás, a kevés folyadék fogyasztása, az ülőmunka és mozgáshiány egyszerre valósul meg, szinte garantált valamilyen emésztési probléma. Ez nem minden esetben súlyos, de egy kezdeti puffadásból, gyomorégésből vagy székrekedésből idővel könnyen kialakulhat bélrendszeri megbetegedés is.

Ha jó emésztést és egészséges bélflórát szeretnénk, a legjobb, ha életmódváltásra adjuk a fejünket és fenti tippeket egyszerre próbáljuk meg alkalmazni. Életmódváltással megszabadulhatunk a felesleges kilóktól is, ami azért fontos, mert már pár kilogramm leadása is csökkentheti a gyomorégést és a gázképződést.

Egy előre kialakított, tudatos étrenddel pedig megfigyelhetjük, hogy a gyomrunk hogyan reagál bizonyos élelmiszerekre. Cikkünkben felsorolt praktikák segíthetnek az enyhébb tünetek kezelésében, de hosszabb ideje fennálló panaszokkal érdemes szakorvoshoz fordulni és együtt kialakítani egy megfelelő étrendet.