Vitaminok a tavaszi fáradtság ellen

vitaminok-a-tavaszi-faradtsag-ellen

Az elmúlt napokban beköszöntött az igazi tavaszi időjárás, aminek mind nagyon örülünk a hosszú és hideg téli hónapok után. Azonban a jó idővel a sokak által ismert és gyakran tapasztalt tavaszi fáradság is megjelenik, amin a hirtelen hőmérséklet emelkedés sem segít.

Nézzük, milyen vitaminok segítségével veheted fel a harcot a tavaszi fáradtság ellen.

B1-vitamin

A tavaszi fáradtság tipikus tünete, hogy azt érezzük, a legkisebb feladathoz sincsen energián. Ezen a kimerült állapoton segít a B1-vitamin, ugyanis fontos szerepet játszik a szervezet energia-anyagcsere folyamataiban, más szóval energiát biztosít a szervezetünknek.

Szerencsére sok élelmiszer tartalmaz B1-vitamint, ilyen például a tonhal, a hüvelyes zöldségek, gabonafélék, tojás és tej.

B3-vitamin

A levertség és állandó fáradtság leküzdésére kiváló választás a B3-vitamin is, mivel segít a testünk energiaszintjének fenntartásában. A más néven niacinként is ismert vitamin elengedhetetlen a kiegyensúlyozott energia-anyagcserében és emésztésünk működésében. Fontos szerepet játszik a méregtelenítésben, a koleszterin és a nemi hormonok képződésében is. Ezen kívül enyhíti a migrénes fejfájás tüneteit, ami a gyakori hőmérséklet ingadozások miatt szintén tünete lehet a tavaszi fáradtságnak.

A B3-vitamin fő forrásai a sovány húsok, például csirke és pulyka, halak, olajos magvak, tojás, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, füge, szilva és sok más élelmiszer.

B6-vitamin

A tavaszi fáradtság gyakran jár kéz a kézben stresszel és ingerlékenységgel. Ezen az állapoton a B6-vitamin tud segíteni, mivel elősegíti a tápanyagok felszívódását az emésztőrendszerünkben, így kevésbé érezzük magunkat levertnek, és hozzájárul az idegrendszerünk egészséges működéséhez is, ami elengedhetetlen a jó közérzethez.

A burgonya, lazac, tonhal, olajos magvak és gabonafélék mind tartalmaznak B6-vitamint természetes formájában.

B12-vitamin

Mint, hogy azt látjuk, a tavaszi fáradtság és levertség enyhítésére a B-vitamin csoportok bizonyulnak a legjobbnak. Ezek közül a B12-vitamin azért különösen fontos, mert hiánya esetén gyakran letargia, kimerültség és memóriaproblémák jelentkeznek.

A B12-vitamin vízben oldódik, a szervezetünk nem raktározza azt, a felesleg egyszerűen kiürül. Éppen ezért, folyamatosan gondoskodni kell annak pótlásáról. Természetes állapotában megtalálhatjuk a tojásban, tejben, lazacban vagy heringben, de ne habozzunk étrend-kiegészítő formájában sem fogyasztani.