Mi az az élőflóra?

Egyes erjesztett, utólag nem hő kezelt készítmények nagyszámú élő (oltó) kultúrát, más néven élőflórát tartalmaznak. Az élőflórát olyan hasznos, élő mikroorganizmusok alkotják, amik szervezetünkbe jutva jótékony hatásokat fejtenek ki. Ezeknek a mikroorganizmusoknak legfőbb jellemzője, hogy emésztés során a savas közeget is túlélve elősegítik a bélflóránk egyensúlyának a fenntartását. Az Emóció 7.84 élőflórás étrend-kiegészítő, liposzómás C- és D3-vitaminnal kiegészített, italban három féle jótékony mikroorganizmus is található magas csíraszámban (50 ml/55×107 CFU/élőcsíraszám): Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, valamint Saccharomyces cerevisiae. Az Emóció 7.84 különlegessége, hogy a benne lévő jótékony mikroorganizmusok aktív – nem liofilizált – állapotban vannak, aminek köszönhetően a szervezetbe kerülve azonnal ki tudják fejteni kedvező hatásukat.

Milyen jótékony hatású mikroorganizmusok találhatóak az Emóció 7.84-ben?

A leggyakoribb jótékony hatású baktériumok a tejsavbaktériumok. Régóta használatosak az élelmiszeriparban, mivel képesek a cukrokat (laktózt is) és más szénhidrátokat átalakítani tejsavvá. Ennek a folyamatnak az eredménye az erjesztett élelmiszerek jellegzetes savanykás, íze, mint például a kovászos uborka, savanyított káposzta vagy a közkedvelt csemege, a joghurt. Nagyon fontos, hogy mivel ez a folyamat csökkenti a közeg pH értékét, gátolja a káros mikroorganizmusok elszaporodását, ezzel megelőzve az emésztőrendszeri fertőzéseket.

Az Emóció 7.84 élőflórás ital lényeges probiotikus összetevői a Lactobacillus lactis, Lactobacillus plantarum, Saccharomyces cerevisiae.

Lactobacillus plantarum

Az emberi bélflórában is megtalálható tejsavbaktérium, a probiotikumok gyakori és fontos összetevője, mivel igen jótékony hatású az egészséges emberi bélflóra helyreállításában és fenntartásában. Számos kutatás bizonyította, hogy a probiotikumok a fentiek okán pozitívan befolyásolják az immunrendszert, így képesek csökkenteni a légúti fertőzések gyakoriságát, illetve az allergia és ekcéma kialakulását. Leghatékonyabb az antibiotikum okozta kellemetlen mellékhatások csökkentésére és a bélflóra visszaállítására. Immunstimuláló, gyakran javasolják műtétek utáni étrend-kiegészítőként is.

Lactobacillus plantarum

Az emberi bélflórában is megtalálható tejsavbaktérium, a probiotikumok gyakori és fontos összetevője, mivel igen jótékony hatású az egészséges emberi bélflóra helyreállításában és fenntartásában. Számos kutatás bizonyította, hogy a probiotikumok a fentiek okán pozitívan befolyásolják az immunrendszert, így képesek csökkenteni a légúti fertőzések gyakoriságát, illetve az allergia és ekcéma kialakulását. Leghatékonyabb az antibiotikum okozta kellemetlen mellékhatások csökkentésére és a bélflóra visszaállítására. Immunstimuláló, gyakran javasolják műtétek utáni étrend-kiegészítőként is.

Saccharomyces cerevisiae

Élesztő gomba, a szénhidrátok bontásában van szerepe, melyeket alkoholokra bont. A Saccharomyces cerevisae (vagy sörélesztő) a sarjadzó- vagy élesztőgombák egy fajtája. A korai idők óta ez a legfontosabb élesztőfaj – a kenyérsütésnél és sörfőzésnél, borerjesztésnél használják. Elsőként a szőlő héján izolálták (a sötét színű gyümölcsök – mint a szilva – bőrén megfigyelhető fehér rétegként, ahol a növény kutikulájának viaszanyagaiban él).

Ezt a mikroorganizmust alkalmazzák leggyakrabban a fermentációs eljárásokban. Képes a galaktózt, szacharózt és maltózt is lebontani. Fontos B-vitamin forrás. Gyors erjedésindítás, egyenletes maradék cukor nélküli erjesztés jellemzik. Nem képez habot. Tiszta ízű borok és párlatok készíthetőek a segítségével.