Tudástár az Emóció 7.84 összetevőiről

Az antioxidánsok és fitonutriensek szerepe az egészség megőrzésében: Az ROS és az antioxidánsok egyensúlyának fontossága


Antioxidánsok

Azok a vegyületek, amelyek az oxigénből keletkező reaktív intermedierek toxikus hatásaival szemben védenek.


ROS azaz Reactive Oxygen Spices

Ide tartoznak a szabadgyökök, mint például a hidroxilgyök, szuperoxidgyök, lipidperoxil-gyök és nem gyökök, mint például a hidrogén-hiperoxid. A ROS hátrányos hatásának főbb elemei: károsíthatja a sejtek örökítő anyagát, a dezoxiribonukleinsavat (DNS), továbbá a ribonukleinsavat (RNS), oxidálhatja a lipidekben a többszörösen telítetlen zsírsavakat, a fehérjékben az aminosavakat, inaktiválhat specifikus enzimeket.


Szabadgyökök

Olyan molekulák vagy molekularészletek, melyek a legkülső elektronhéjukon páratlan számú elektront tartalmaznak, ezért könnyen és gyorsan reakcióba lépnek más vegyületekkel, amelyektől elektronokat vesznek el.

Az ROS és az antioxidánsok egyensúlya meghatározó az emberi szervezet működése számára, hiszen az oxidatív folyamatok és az antioxidánsok alapvető szerepet játszanak az életfolyamatok fenntartásában. Szervezetünkben normál körülmények között is keletkeznek erőteljes oxidatív tulajdonsággal rendelkező vegyületek, amelyek részt vesznek a szervezet működésének szabályozásában. Szükségesek a sejtek szaporodásához, a sejteken belüli információ-továbbításhoz, a programozott sejthalálhoz, a védekezést szolgáló gyulladásos folyamatokhoz, és fontos szerepet játszanak a szervezet baktériumok, vírusok elleni védekezésében. Ha az egyensúly (akár a ROS termelődésének növekedése, akár a védekező mechanizmus meggyengülés miatt) felbomlik, a reaktív oxigén-féleségek, koncentrációjuktól függően, különböző patológiás folyamatokat indíthatnak el, vagy erősíthetnek (endogén oxidatív stressz). Ezért van szükség a ROS-t létrehozó és elimináló folyamatok egyensúlyának megtartására.


Antocianidinok

Az Emóció7.84 gyártásához felhasznált piros, kék és lila színben pompázó gyümölcsök flavonoid, antocianidin vegyületeket tartalmaznak, amelyek erőteljes antioxidánsok, kiemelt szerepük a szervezet öregedésének lassításában, a káros behatások elleni védekezésben, az érfalak áteresztőképességének csökkentésében, valamint a vitaminok és ásványi anyagok jobb beépülésében.


Fitonutriensek

A fitonutriensek jótékony hatásukat elsősorban antioxidáns, azaz szabad gyököket megkötő tulajdonságuknak köszönhetik. A fitonutrienseket tartalmazó növényi táplálékok fogyasztása hozzájárul többek között a keringési, a daganatos, illetve a gyulladásos betegségek megelőzéséhez és enyhítéséhez. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kutatásokban bizonyított jótékony hatások legtöbbször nem egy vegyülethez kapcsolódnak, hanem egyéb vitaminok, ásványi anyagok, illetve élelmi rostok is közrejátszanak a kedvező hatás kifejtésében. Minden gyümölcs és zöldség más és más fitonutrienst tartalmaz, ajánlott minél több fajta zöldséget és gyümölcsöt, illetve teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztani a nap folyamán, lehetőleg minden étkezéshez.


Flavonoidok

13 fő vegyületcsoportra oszthatók és jelenleg mintegy 6000 féle vegyületet ismernek már. A növények saját védelmükre termelik, elsősorban a növényi kórokozók, a káros UV sugárzás ellen. Ezen kívül a flavonoidok természetes színezőanyagok, íz-, illat-komponensek. Ezek az anyagok nemcsak a növényeknek, hanem az emberi szervezetnek is hasznosak. Élettani szerepük szerteágazó: antioxidáns, antikarcinogén, immunmoduláns, gyulladáscsökkentő, antiallergén, antivirális, antibakteriális. Gátolják az endothelin-1 szintézisét, ami egy érszűkítő peptid. Kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Csökkentik a vérlemezkék összetapadási képességét, így véralvadás-mérséklő hatásuk van. Koleszterinszint csökkentők. A Seven Country Study során megállapították, hogy a flavonoid-bevitel mennyisége és a szív-és érrendszeri betegségek előfordulása közt fordított arányosság figyelhető meg: több flavonoid csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.