Jótékony mikroorganizmusok és hatásaik

Milyen jótékony hatású mikroorganizmusok találhatóak az Emóció 7.84-ben?


A leggyakoribb jótékony hatású baktériumok a tejsavbaktériumok. Régóta használatosak az élelmiszeriparban, mivel képesek a cukrokat (laktózt is) és más szénhidrátokat átalakítani tejsavvá. Ennek a folyamatnak az eredménye az erjesztett élelmiszerek jellegzetes savanykás, íze, mint például a kovászos uborka, savanyított káposzta vagy a közkedvelt csemege, a joghurt. Nagyon fontos, hogy mivel ez a folyamat csökkenti a közeg pH értékét, gátolja a káros mikroorganizmusok elszaporodását, ezzel megelőzve az emésztőrendszeri fertőzéseket.


Az Emóció 7.84 élőflórás ital lényeges probiotikus összetevői a Lactobacillus lactis, Lactobacillus plantarum, Saccharomyces cerevisiae.


Lactobacillus lactis

A leggyakrabban előforduló probiotikus baktériumok a Lactobacillus és a Bifidobacterium törzsekbe tartoznak. A probiotikus baktériumkultúrák a természetes bélflóra helyreállítását segítik. A bélflóra helyreállítása különösen fontos feladat az immunrendszer megfelelő működése miatt, ugyanis az immunrendszer kb. 70%-a a bélben található.

Számos kutatás bizonyította, hogy a probiotikumok az említett ok miatt pozitívan befolyásolják az immunrendszert, így képesek csökkenteni a légúti fertőzések gyakoriságát, illetve az allergia és ekcéma kialakulását. Immunstimuláló, javítja az emésztőrendszer egészségét, csökkenti az antibiotikum használat okozta hasmenést. Gyakran javasolják orvosok, dietetikusok főleg antibiotikumos kezelések után, valamint candidiasis-betegségek kezelésére.

Biztosítják a bélflóra egyensúlyát és kiszorítják a káros hatású mikroorganizmusokat így megakadályozzák, hogy azok szabadgyököket és egyéb káros anyagokat termeljenek a szervezetben.


Lactobacillus plantarum

Az emberi bélflórában is megtalálható tejsavbaktérium, a probiotikumok gyakori és fontos összetevője, mivel igen jótékony hatású az egészséges emberi bélflóra helyreállításában és fenntartásában. Számos kutatás bizonyította, hogy a probiotikumok a fentiek okán pozitívan befolyásolják az immunrendszert, így képesek csökkenteni a légúti fertőzések gyakoriságát, illetve az allergia és ekcéma kialakulását. Leghatékonyabb az antibiotikum okozta kellemetlen mellékhatások csökkentésére és a bélflóra visszaállítására. Immunstimuláló, gyakran javasolják műtétek utáni étrend-kiegészítőként is.


Saccharomyces cerevisiae

Élesztő gomba, a szénhidrátok bontásában van szerepe, melyeket alkoholokra bont. A Saccharomyces cerevisae (vagy sörélesztő) a sarjadzó- vagy élesztőgombák egy fajtája. A korai idők óta ez a legfontosabb élesztőfaj – a kenyérsütésnél és sörfőzésnél, borerjesztésnél használják. Elsőként a szőlő héján izolálták (a sötét színű gyümölcsök – mint a szilva – bőrén megfigyelhető fehér rétegként, ahol a növény kutikulájának viaszanyagaiban él).

Ezt a mikroorganizmust alkalmazzák leggyakrabban a fermentációs eljárásokban. Képes a galaktózt, szacharózt és maltózt is lebontani. Fontos B-vitamin forrás. Gyors erjedésindítás, egyenletes maradék cukor nélküli erjesztés jellemzik. Nem képez habot. Tiszta ízű borok és párlatok készíthetőek a segítségével.