Mik azok a flavonoidok és miért fontosak a szervezet számára?

mik-azok-a-flavonoidok

Azt mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő zöldség- és gyümölcsbevitel az egészséges táplálkozás egyik alappillére. A növényi táplálékok – mind a gyümölcsök, mind a zöldségek – sok-sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amik a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket nem csak a tápanyagértékük, hanem a bennük megtalálható flavonoidok egészségünkre gyakorolt hatásainak köszönhetően is fontos rendszeresen fogyasztani.

 

Mik azok a flavonoidok?

Ha még sosem hallottál a flavonoidokról, valószínűleg nem vagy egyedül. Ezeket a vegyületek a növények saját életük meghosszabbításának céljából állítják elő. A flavonoidok olyan külső behatásoktól védik a növényeket, mint a csapadékhiány, túl magas hőmérséklet vagy káros UV sugárzás. A növényvilág színpompájának nagy része is a flavonoid kémiai anyagnak köszönhető, nevét sárga színéről kapta (latinul a flavus sárgát jelent).

Egyes növények keserű ízű flavonoidok előállításával védekeznek az őket lelegelő állatok ellen, míg számos gyógynövény ezeknek a kémiai vegyületeknek köszönheti az egészségre gyakorolt pozitív hatásait. A védelem mellett a szaporodásban is segítenek, ugyanis odacsalogatják a beporzást végző rovarokat.

 

Miért fontosak a szervezet számára?

A flavonoidok jelentőségét Szent-Györgyi Albert magyar kutató ismerte fel először, ugyanis ő volt az aki, bebizonyította, hogy a C-vitamin felvételt nagymértékben elősegítik.

Fogyasztásukkal helyreállíthatóak a keringési zavarok, segítenek a sejtek oxigénellátásban és hatékonyan veszik fel a küzdelmet a vírusok és baktériumok ellen is. Ezenkívül bizonyítottan antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Ezek az igen hasznos kémiai vegyületek jelentősen erősítik az immunrendszerünket is, ami a téli hidegben, ráadásul a jelenlegi vírushelyzetben, még a megszokottnál is sokkal fontosabb. Igaz, kiváló immunerősítőként funkcionálnak, a legfontosabb egészségünkre gyakorolt hatásuk mégis az érfalak és a szívműködés védelmében rejlik. A flavonoidok ugyanis meggátolják a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásáért felelős folyamatokat, valamint hatásukra javulhat a keringés és a szívizom vérellátása is.

 

Az Emóció 7.84 gyártásához felhasznált piros, kék és lila színben pompázó gyümölcsök dúskálnak a flavonoidokban, így probiotikus italunk nem csak immunerősítésben segíthet, hanem a káros behatások elleni védekezésben, az érfalak áteresztőképesség csökkentését is segítheti valamint a vitaminok és ásványi anyagok jobb beépülését is támogathatja.