Antioxidáns kisokos: miért fontosak és hogyan juthatunk hozzájuk

antioxidáns

Azt biztosan ti is hallottátok már, hogy az egészséges életmód és erős immunrendszer alapvető kellékei az antioxidánsok. De mik is azok az antioxidánsok, miért fontosak szervezetünk számára és hogyan juthatunk hozzájuk? Cikkünkben mindent elmagyarázunk.

Mik azok az antioxidánsok?

Az antioxidáns szó jelentése oxidáció gátló, ide sorolunk minden olyan anyagot, ami késlelteti vagy gátolja az oxidációs folyamatokat. Az antioxidánsok hatásukat úgy fejtik ki, hogy megkötik a környezetünkben lévő szabadgyököket, amik viszonylag rövid élettartalmú, reaktív molekulák, és melyek kémiai szerkezetére jellemző, hogy egy-egy részecskéjük párosítatlan elektront tartalmaz. A szabadgyökök a párosítatlan elektronjukat „igyekeznek” párosítani, így oxidánsoknak is nevezhetjük őket.

Tehát összefoglalva, az antioxidánsok szerepe szervezetünkben a szabadgyökök megkötése és hatástalanítása, ezáltal pedig az oxidatív stressz kivédése és az ebből eredő károsodások és megbetegedések megelőzése.

Miért fontosak az antioxidánsok?

Ennél a pontnál felmerülhet a kérdés, hogy miért is olyan fontos ezeket a szabadgyököket megkötni és semlegesíteni. A szabadgyökök természetes élettani folyamatként keletkeznek a szervezetben, szerepük, hogy megvédjenek minket a káros mikroorganizmusokkal szemben. Előfordulhat, azonban, hogy a szabadgyökök elszaporodnak, és ebben az esetben károsítják a sejteket, a DNS-s, a fehérjéket, a szénhidrátokat és zsírokat. A károsodás hatására számtalan betegség kialakulhat, mint például szív- és érrendszeri betegségek vagy akár rosszindulatú daganatok.

Most már tudjuk, hogy a szabadgyökök megkötésével az antioxidánsok segítenek számos betegség megelőzésében, ezért szervezetünk számára elengedhetetlenek.

Milyen forrásokból juthatunk antioxidánsokhoz?

Az antioxidánsoknak különböző fajtái vannak, amik általában együttesen működve igyekeznek kifejteni hatásukat. A szervezet néhány antioxidánst képes önmaga is előállítani, azonban szükséges kívülről is pótolni a hiányzó mennyiséget.

A legfontosabb antioxidánsok az E-vitamin, a C-vitamin, az A-vitamin, a béta-karotin, a koenzim Q10, a szelén, különféle mikroelemek, mint például a magnézium és a cink, és a bioflavonoidok. Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be a szervezetbe. Ilyenek az előbb említett vitaminok és a flavonoidok. Mások az emberi szervezetben is képződnek, mint az antioxidáns hatású enzimek, a szőlőcukor, vagy a húgysav.

Egészséges, változatos táplálkozással könnyen juttathatunk antioxidánsokat a szervezetünkbe, azonban az élelmiszerekben jelenlévő vitaminok és nyomelemek nem mindig jutnak el kellő mennyiségben és minőségben a szervezetbe, ezért a táplálkozás mellett érdemes az antioxidánsokat speciális étrendkiegészítőkkel is pótolni. Az Emóció 7.84 probiotikus itala a benne található fekete ribizli, meggy és kékszőlő gyümölcskivonat által értékes antioxidánsokat is tartalmaz, így segít biztosítani, hogy szervezetünk megkapja a megfelelő mennyiségű és minőségi antioxidánsokat.

Források:

Provitamin.hu, Antioxidansok.com